top of page

OBESITASKOLLEN

MENU

Därför är du alltid hungrig

Du har säkert haft minst en dag då du känner att du skulle kunna äta hur mycket som helst. Du blir helt enkelt inte mätt. Magen känns som ett tomt hål som ekar efter mat. Känns denna känsla bekant, så är du absolut inte ensam. Det finns flera anledningar till att din hunger inte tycks gå att dämpa. Kanske sover du för lite, går på diet eller tar en medicin som ställer till det för dig.


Det kan finnas många orsaker till att du är hungrig. Här är några listade.

Men för andra är det inte bara så enkelt.. läs mer i slutet på listan.


1. Du är törstig

Ja, många gånger är det faktiskt inte hunger du känner utan törst. Det kan kännas lättare att börja proppa i sig en massa mat istället för att dricka en massa vatten. Speciellt när du tycker det känns som att du är hungrig. Resultatet blir att du blir mätt men ändå känner dig hungrig. Testa att dricka en flaska vatten nästa gång du känner dig bottenlös.

2. Du har tråkigt

Ibland är det så enkelt som att du har tråkigt och inte har något att göra. Att äta är ju både roligt och du får något att göra. Så fort du känner att du vill äta någonting bara för att så ska du försöka hitta på någonting. Gå en promenad, städa eller gör någonting kreativt. Du kommer snabbt glömma bort att du var hungrig.

3. Du har blodsockerfall

När vi känner oss trötta och låga vill vi gärna äta något sött för att få en snabb energi och en kick. Effekten blir dock kortvarig och när energin försvinner upplever vi att vi “kraschar”, vi får en dipp och vi blir ännu hungrigare än vad vi var innan.

4. Du har mens

Det finns nog ingen som inte känner igen detta. Att när det är dags så är du sugen på ALLT. Vill helst bara vara hemma och äta. När vi har mens så ökar vår aptit (det är faktiskt sant). När det är dags för din mens så försök var medveten om att din aptit kommer öka. Det kommer hjälpa dig att behålla fokus på att hålla dig till dina måltider och inte äta bara för att äta.

5. Du är trött

Har du inte fått din skönhetssömn så kommer du känna dig hungrig och energilös. Därför kommer du vilja äta för att få energi, du kommer också välja något med mycket socker eller liknande som du vet ger dig en kick. Vilket i sin tur kommer göra dig ännu mera hungrig. För att undvika detta kan du testa att äta mat som ger dig långsam energi, men framförallt investera i en god natts sömn.

6. Du är distraherad

Du har gjort det, vi har gjort det och alla har gjort det någon gång. Vi pratar om att äta medan vi gör någonting annat. För handen upp alla som ätit middag framför TVn. När du gör någonting annat medan du äter, äter du fortare än normalt och hjärnan hinner inte registrera hur mycket du äter. Därför kan du bli så att du äter mer än vad du behöver och så känner du dig inte mätt. Desto långsammare du äter desto mer kommer din hjärna kunna registrera och du känner dig mätt och tillfredsställd.

7. Du har inga fasta rutiner

Om du tillhör dem som inte äter tre mål mat om dagen, så kan det faktiskt betyda att du är hungrigare än andra. De som äter lite och ofta äter generellt mer än om de skulle hållit sig till tre fasta måltider. Småäter du regelbundet kommer din hjärna sakna något om du inte äter hela tiden och därför kommer du känna dig hungrig. Håll dig till tre fasta måltider och försök också få in fasta klockslag då du äter dessa.


Men för många är hunger inte bara ovanstående orsaker. Det kan bero på att du har en obalans i kroppen.


Comments


bottom of page